שיקום דנטלי על גבי שתלים

שתל-דנטלי-שטרסטוק
שתל-דנטלי-שטרסטוק

שתל דנטלי
שתל דנטלי צילום: שטרסטוק

השתל הדנטלי מהווה אמצעי נוסף עבור רופא השיניים לטיפול ולהשלמת חסר שיניים. מומלץ לבחור שתל של אחת החברות המוכרות בתחום, שכן להן ודאי תהיה שקיפות לגבי תהליכי הייצור, הבקרה, העיקור והמחקר, וסיכוייהן לשרוד ולספק תמיכה למוצריהן לאורך זמן, גבוהים יותר. בשנה הראשונה לאחר ההשתלה, עומדת הצלחת הטיפול בשתלים על כתשעים וחמישה אחוזים, נתון המתקבל באופני שיקום שונים (כתרים, גשרים ותותבות על גבי שתלים). שרידות השתלים יורדת עם השנים, ומקובל להעריך שהיא עומדת על כשמונים אחוזים לאחר עשור.

כאשר דנים באפשרות של שיקום על גבי שתלים אין קשר לגיל המטופל, אלא למצב בריאותו הכללי ומצב עצם הלסת של המועמד לביצוע שתלים. מקובל להניח, שדרושה תקופת המתנה לקליטת השתלים, שממנה נגזרת תקופת המתנה בין ביצוע השתלים לבין ביצוע השיקום – שלושה חודשים בלסת תחתונה, ושישה חודשים בלסת עליונה לפני התקנת השיקום. באחרונה, קיימת נטייה לצמצם את תקופות ההמתנה האלה.

העמסה מידית, הוא מונח המתייחס למצב בו ניתן להתקין את השיקום (כתר, גשר או תותבת) מיד לאחר ביצוע השתלים. יש לקחת בחשבון שגישה זו מתאימה רק בחלק מהמקרים, ודרוש בירור מדוקדק ומסודר של טיב עצם הלסת, מיקום השתלים המיועד, מצב החניכיים, מצב שאר השיניים (אם קיימות) והשיניים בלסת הנגדית. הרצון לקצר תהליכים תוך התעלמות מעובדות אלה, עלול לגרום לכישלון הטיפול.

בעבר נחלקה משימת השתלים ושיקומם בין הכירורג, שהחדיר את השתלים, לבין הרופא המשקם, ששיקם על גבי השתלים. כיום קיימים רופאי שיניים כלליים רבים, המבצעים גם את החדרת השתל וגם את השיקום. במרבית המקרים, רופא מנוסה יכול להתמודד עם מטלות אלה. אולם, במקרים של ביצוע שתלים במקומות בעייתיים מבחינת נפח עצם זמינה, ראוי שתהליכים כירורגיים אלה ייעשו על ידי רופאים מיומנים בכירורגיה ובידי רופאים משקמים היודעים להעריך את מורכבות השיקום. בחירת תכנית הטיפול המתאימה, ממנה נגזרים מספר השתלים, מיקומם והצורך בהשתלות עצם, דורשים ניסיון מרבי של הרופא המשקם.

מעבר לביצוע המדויק של הכתרים או התותבות, אורך חיי השיקום על גבי השתלים, תלוי בתחזוקה השוטפת, במיוחד לנוכח העובדה שהחניכיים הסמוכות לשתלים רגישים להיגיינה ירודה, יותר מאשר בשיניים טבעיות. מומלץ על ביקורות תקופתיות אצל רופא השיניים מדי שישה חודשים, כמו גם על ביקורים אצל השיננית. עם כל שינוי בתחושה סביב השיקום על גבי השתלים, כדאי לפנות לרופא השיניים ולהיבדק, בין אם לצורך חיזוק בורגי השיקום או הידוק מאחזי התותבת. טיפול מונע מוקדם יכול לחסוך בעיות רבות בהמשך.

מקור מידע – "אתר בית החולים איכילוב" מאמר מאת ד"ר אמנון זינגר, מנהל המרפאה לשיקום הפה, המרכז לרפואת שיניים, פה ולסת המרכז הרפואי ת"א


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן