החלפת ברך בהזמנה אישית
ד"ר אורן בן לולו, מנהל המחלקה האורתופדית בבני ציון, וד"ר מקבל שלח, אורתופד מומחה בהחלפות מפרקים, מסבירים מהי השיטה הקינמטית, שבה המנתח משחזר במדויק את הברך המקורית לכל מנותח ומנותחת
ניתוח החלפת מפרק הברך, הוא אחד מהניתוחים הנפוצים בארץ בתחום ניתוחי החלפות המפרקים. ההערכות הן שמבוצעים בארץ כ-6,000 ניתוחי החלפת מפרק ברך בשנה. החלפת הברך ידועה כניתוח משפר איכות חיים. בשל מגפת הקורונה, בוטלו ונדחו למעלה מ-800 ניתוחי החלפת מפרק ברך, וחולים רבים מצפים כיום לחזרה לשגרת הניתוחים.
רבים מהמנותחים עוברים ניתוח החלפת ברך מסורתי. החיסרון העיקרי של ניתוח החלפת הברך המסורתי, נעוץ בעובדה כי על פי הניסיון והספרות העדכנית, כ-20% מהמטופלים לא יהיו שבעי רצון באופן מלא מהתוצאה הניתוחית, ויחושו תחושת מפרק מלאכותי, וכן עלולים לסבול מכאבים בקדמת הברך. מגבלות מסוימות בפעילויות, הדורשות כיפוף בנשיאת משקל, למשל ירידת מדרגות, עשויים ללוות את המטופלים זמן רב אחרי הניתוח ואף לעד. בנוסף יש לזכור כי תקופת השיקום הראשונית, אחרי הניתוח, עשויה להיות מאתגרת בעבור חלק מהמטופלים ולכלול כאבים, נפיחויות והגבלה בתנועה. נהוג לומר כי תקופת השיקום הראשונית אורכת כ-6 שבועות, ושיפור קליני נוסף עשוי להתרחש עד לתום השנה הראשונה מהניתוח.
ניווט ממוחשב ורובוטיקה הוכנסו במהלך העשור האחרון במטרה לנסות ולמקסם את התוצאה הניתוחית. ואולם, העלות הנוספת שכרוכה בתפעולם, והזמן הניתוחי הנוסף שנדרש ליישומם, מעמיד את השימוש בהם בסימן שאלה. יחד עם זאת – במהלך השנים האחרונות יובאה לישראל שיטה חדשנית להחלפת מפרק הברך, אשר עשויה לשפר את התוצאה הניתוחית, ולמקסם את יכולת השיקום. שיטה זו, המכונה הגישה הקינמטית להחלפת ברך, מבוססת בין השאר על ההבנה כי ישנה שונות אנטומית, במבנה הברך, ובמבנה הגפה התחתונה, באוכלוסייה.
השיטה פותחה בארצות הברית, וקודמה בארץ על ידי ד"ר ירון בר זיו, מבית החולים שמיר אסף הרופא. ד"ר בר זיו נמצא כיום בחזית התחום ברמה העולמית. אבל ד"ר בר זיו לא לבד. גם ד"ר אורן בן לולו, אורתופד מנתח ומומחה בהחלפות מפרקים, מנהל המחלקה האורתופדית במרכז הרפואי בני ציון בחיפה; וגם ד"ר מקבל שלח, אורתופד מנתח ומומחה בהחלפות מפרקים, במרכז רפואי בני ציון ובמרכז רפואי אנגלי בנצרת – מיישמים את השיטה הקינמטית.
"השיטה הקינמטית", הם אומרים, "שונה מהותית מן הגישה המסורתית ומכל טכנולוגיה אחרת, בכך שהיא מבוססת על יכולת המנתח לשחזר באופן אישי ומדויק את מבנה הברך האישי של המטופל, ולשמר את הסימטריה האישית בגפיים התחתונות כפי שהמטופל חי עמה לאורך שנים רבות. השחזור הקינמטי, יהיה שונה ממטופל למטופל, וייחודי לכל מטופל וזאת להבדיל מגישה המסורתית אשר הייתה עד כה משחזרת את מפרק הברך באופן זהה לכל המטופלים והתעלמה מהעובדה שהכוחות הפועלים בברך הינם דינמיים ואינדיבידואליים".
לדברי השניים, יתרונות נוספים הטמונים בשיטה הקינמטית, הם: הפשטות היחסית בביצועה; העדר הצורך בשימוש באמצעים מורכבים אשר מאריכים את זמן הניתוח; היכולת המובנית בלב הגישה, שמאפשרת למנתח לבקר כל שלב ושלב במהלך ביצוע הניתוח, ואף אינה מצריכה שימוש בטכנולוגיות ממחושבות במהלך הניתוח, או שימוש באמצעי הדמיה כגון סיטי. יתרון נוסף ומשמעותי הוא היכולת לשמר טוב יותר את מעטפת הרקמות הרכות סביב מפרק הברך, דבר המאפשר למטופל חזרה מהירה יותר לפעילות, הקטנה של הכאבים והנפיחות ובכך נסללת הדרך לשיקום מואץ באופן אפקטיבי, יעיל ומהיר.
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורתופדיה ורפואה דחופה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן