ד"ר ברנפלד ניתח, ד"ר בנקוביץ סייע

ד
ד"ר בני ברנפלד (מימין) וד"ר ואדים בנקוביץ צילום: אלי דדון

ד"ר בני ברנפלד, מנהל המחלקה האורתופדית בבית החולים כרמל, הכניס לשימוש רובוט מתקדם לניתוחי החלפת מפרק הברך, בסיוע מנהל יחידת המפרקים של בית החולים סורוקה

לראשונה בבית החולים כרמל בחיפה בוצע השבוע ניתוח רובוטי להחלפת מפרק הברך. ד"ר בני ברנפלד, מנהל המחלקה האורתופדית בכרמל, ניתח באמצעות הרובוט שני חולים – שלמה חלוואני בן 81 מחיפה וסיירה מוחמד בת 74 משפרעם. למחרת הניתוח הם עמדו על הרגליים. מי שסייע לד"ר בני ברנפלד להפעיל את הרובוט "מאקו", מתוצרת חברת "סטרייקר" האמריקאית, היה ד"ר ואדים בנקוביץ, מנהל יחידת מפרקים במרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע.

במרכז הרפואי כרמל, מקבוצת קופת חולים כללית, מבוצעים כמאתיים וחמישים ניתוחי החלפות ברכיים בשנה, ועוד כמאה וחמישים ניתוחי פרקי ירכיים וכשישים ניתוחי כתפיים. "קיימות סיבות רבות שעלולות לגרום לכאבים באזור הברכיים", אומר ד"ר ברנפלד, "ואחת מהשכיחות שבהן היא דלקת מפרקים ניוונית (Osteoarthritis) – זהו מצב רפואי המתבטא בפגיעה במפרקים, בייחוד באזור הברכיים והירכיים. סיבה שכיחה נוספת לכאבי ברכיים היא דלקת מפרקים שגרונית, בה מתפתחת דלקת במפרקי הגוף הקטנים בכפות הידיים והרגליים".

לאחר מיצוי הטיפולים השמרניים למטופל כמו פיזיותרפיה, הזרקות למפרק, או טיפול תרופתי השלב הבא והאחרון המוצע לחולה הוא הניתוח להחלפת המפרק. "ניתוח החלפת מפרק מבוצע כבר משנות ה 50 ומהווה עבור אינספור מטופלים חלופה בטוחה ויעילה לסבל ולכאב ", מסביר ד"ר ברנפלד. "למרות שלא מדובר בפעולה מצילת חיים, הניתוח עשוי במידה רבה לשפר את איכות החיים של המטופל".

ד"ר בני ברנפלד עם הצוות בחדר ניתוח צילום: אלי דדון

בניתוח המסורתי להחלפת ברך מתבצע חיתוך החלק הפגוע של עצמות באופן ידני, תוך שמירה על המבנה הגרמי והרקמות הרכות, והחלפה של הסחוסים הפגועים במשתלים מלאכותיים. למרות שמדובר בניתוח ותיק מאוד, שימוש במכשור ידני לשם חישוב זווית חיתוך העצמות, והצבת המשתלים המלאכותיים מוביל במקרים מסוימים לסטייה, חיתוך יתר ואי דיוקים אשר גורם לאי שביעות רצון בקרב כ-20% מאלה שעברו החלפת מפרק. ד"ר ברנפלד: "הרובוט פרץ לתחום ניתוחי החלפת המפרקים בשני העשורים האחרונים וסייע בשיפור משמעותי של מידת שביעות הרצון לאחר הניתוח. בשונה מניתוח באמצעות מערכת הניווט, ניתוח באמצעות רובוט אינו משפר רק את התכנון הניתוח, אלא גם את מהלך הניתוח עצמו ומסייע להגיע לרמת דיוק מרבית ובטיחות מקסימלית".

ד"ר ברנפלד מסביר כי בשלב טרום הניתוח, הרופא המנתח משתמש בצילום סיטי של המפרק, שעל בסיסו מתוכנן מודל תלת ממדי של הברך עליו מתבצעים חישובי המידות והזוויות להחדרת המשתל עוד לפני הכניסה לחדר הניתוח (ולא על שולחן הניתוחים כפי שהיה נהוג בעבר). במהלך הניתוח עצמו, הזרוע הרובוטית מסייעת בהוצאת התוכנית הניתוחית אל הפועל בדיוק של עד לעשירית המילימטר. בעזרת זרוע הרובוט, ניתן לבצע את חיתוכי העצמות בדיוק מירבי, ולהניח את המשתלים בזווית נכונה. כתוצאה מכך הסיכוי לפגיעה ברקמות רכות סמוכות והתפתחות של סיבוכים פוחת, ובכך מתאפשר במקרים רבים שיקום מהיר יותר ופחות כאבים בתקופה שלאחר הניתוח.

המנותח שלמה חלוואני וד"ר בני ברנפלד צילום: אלי דדון

הליך השיקום לאחר ניתוח החלפת מפרק ברך, אורך לרוב מספר שבועות. יחד עם זאת, השימוש ברובוט מאפשר בדרך כלל חזרה לטווח תנועה טוב יותר לאחר ביצוע הפעולה ותורם לתחושה טבעית יותר של הברך. ד"ר ברנפלד מסכם: "השימוש ברובוט מתאים לרוב המטופלים, אולם נדרשת הערכה טרום ניתוחית מקדימה על ידי הרופא המטפל, כדי לקבוע אם ניתן לבצע את הניתוח בעזרת הרובוט".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורתופדיה ורפואה דחופה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן