טיפול בתינוק בימים הראשונים

תינוק-שש
תינוק-שש
צילום: שטרסטוק

עם ההגעה ממחלקת היולדות הבייתה, יחד עם הרך הנולד, חשוב להקפיד על טמפרטורת החדר, כיצד להלביש את התינוק, איך לרחוץ אותו, מתי להניק, כמה להאכיל מבקבוק ועוד. מדריך

עם ההגעה לבית ממחלקת היולדות, עם הרך הנולד, מומלץ להקפיד על הנקודות הבאות:

טמפרטורת החדר: הטמפרטורה המומלצת במהלך היום היא עשרים ואחת עד עשרים ושלוש מעלות צלזיוס, ובזמן הרחצה יש לחמם את החדר לעשרים וחמש מעלות צלזיוס. חום גוף תקין לילוד: חום תקין לילוד הוא 37.5 עד 36.4 מעלות צלזיוס.

לבוש התינוק: הלבוש המתאים כולל שתי שכבות של בגדים, החולצות צריכות להיות עם שרוול ארוך והמכנסיים עם רגליות. אם כפות הרגליים קרות, הוסיפו גרביים. אם לתינוק עדיין קר, הוסיפו שכבה נוספת של בגדים. לעומת זאת, אם אתם רואים שהתינוק מזיע וחסר שקט, הסירו ממנו שכבה אחת. בעונת החורף הוסיפו כובע לתינוקות קטנים.

רחצה: יש לרחוץ את התינוק, כולל הרטבה של חבל הטבור וחפיפת הראש כשהוא מוטה לאחור. טמפרטורת המים המומלצת היא שלושים ושבע מעלות צלזיוס. אין להוסיף שמן לאמבט, עקב סכנת החלקה. לאחר סיום הרחצה, נגבו את התינוק היטב, גם בקפלים, בדרך של הספגה, יש להקפיד לייבש היטב את גדם הטבור. לעולם אל תשאירו תינוק לבד באמבטיה ללא השגחה. לאחר האמבטיה, נקו את אוזני התינוק. אסור לנקות אוזניים במקלוני אוזניים, אלא בצמר גפן יבש ומגולגל.

איך לטפל בגדם הטבור: לנקות עם אלכוקסידין מסביב לטבור. יש לחזור על פעולה זו בכל החתלה ולאחר הרחצה. גדם הטבור נושר לבד תוך מספר שבועות, יתכן ויהיה קילוף עור קל סביב לטבור על עור הבטן כתוצאה מהשימוש באלכוקסידין. במקרה של אודם ניכר סביב הטבור יש לפנות לרופא ילדים. מתי לגזוז לתינוק ציפורניים: מגיל חודש. לפני כן הציפורן דקה ורכה ועדיין מחוברת לעור האצבע. ניתן למנוע שריטות על ידי כיסוי כפות הידיים, לסירוגין, על ידי כפפות או גרביים.

מתי להניק: מתי שהתינוק רוצה. תינוק צעיר דורש בדרך כלל שמונה עד שתים עשרה הנקות ביממה. בימים הראשונים ניתן להעיר את התינוק לצורך הנקה, אם הוא נוטה לישנוניות. אפשרי לתינוק לסיים יניקה מהשד הראשון ולהתנתק לבדו, לאחר מספר דקות הציעי לו את הצד השני. וודאו כי לתינוק כמויות תקינות של שתן וצואה ועקבו אחר משקלו. מתי להאכיל בבקבוק: הקפידו על הכנת תרכובת המזון לתינוקות על פי הוראות היצרן. מספר הארוחות הוא לפי רצון התינוק. מומלץ להאכיל בתנוחה מוגבהת מעט ועל ידי פטמת בקבוק בזרימה איטית.

קצב עליית המשקל של התינוק: בימים הראשונים לאחר הלידה ישנה ירידה פיזיולוגית במשקל התינוק. מהיום החמישי לערך התינוק מתחיל לעלות במשקל, ועד גיל שבועיים הוא חוזר למשקל הלידה. הקפידו לעקוב אחר משקלו בתחנה לבריאות המשפחה (טיפת חלב).

הפרשות תקינות: החל מהיום החמישי תוכלו לצפות לשישה חיתולים רטובים (כל חיתול רטוב שווה לפחות שלוש כפות מים בטיטול נקי). קחו בחשבון שהחל מהיממה השלישית צבע השתן יכול להיות אדום ורוד, כתוצאה מגבישים ומלחים המופרשים מהגוף. אצל תינוקות בנות ייתכן כי תראו סימני דם הזהים לדימום ויסתי, מדובר בתופעה פיזיולוגית עד גיל חודש.

צבע הצואה אצל תינוקות יונקים משתנה בימים הראשונים מחום ירקרק לצהוב חרדל. לאחר הימים הראשונים תינוק יונק מפריש שתיים עד שלוש יציאות רכות או נוזליות ביממה. לאחר גיל חודש תיתכן הפחתה במספר היציאות. לתינוקות יונקים היציאה נוזלית, אך יש בה מעט תוכן (זהה לגרגירי קוטג'), ואין מדובר בשלשול. אצל התינוקות הניזונים מתרכובת מזון, צבע הצואה כהה יותר, נוטה לחום, הצואה סמיכה יותר ולעתים קשה ומספר היציאות ביממה נמוך יותר, בין אחת ליומיים (בתנאי שהתינוק אוכל ברצון, חיוני ורגוע ואינו מפתח סימני אי שקט או אפתיה) עד שבע ביממה.

באיזו תנוחה להשכיב את התינוק: משרד הבריאות ממליץ להשכיב תינוקות בריאים על הגב. עם זאת, מומלץ בזמן ערנות להשכיב את התינוק על הבטן, תחת השגחה, מאחר שתנוחה זו חשובה להתפתחות התינוק ולחיזוק שרירי הצוואר ובית החזה. אין להשאיר את התינוק ללא השגחה על משטח מוגבה, אפילו לא לרגע אחד.

מקור מידע – "אתר בית החולים שיבא"


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – רפואת נשים ויולדות >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן