הפרעות קשב בחופשת הקורונה
ד"ר רודיקה גויכמן, פסיכיאטרית ומנהלת תחום בריאות הנפש לילדים ונוער בקופת חולים כללית מחוז צפון, מציעה להורים לילדים ובני נוער עם הפרעות קשב – כמה דרכים להתמודדות בחופש הגדול של עידן הקורונה
החופש הגדול מביא עמו דאגות חדשות להורים לילדים עם הפרעות קשב. מידי שנה, בימי החופשה, מתרחשת עלייה בכמות המטופלים ובאשפוז בני נוער עם הפרעות קשב. מתברר, כי לילדים ולבני נוער עם הפרעות קשב וריכוז יש נטייה גבוהה יותר, מאשר באוכלוסייה הכללית, להיקלע למצבי סיכון. סימפטומים כמו מוסחות דעת, אימפולסיביות, חוסר ויסות רגשי, כולם מעלים את רמת הסיכון.
שני מקרים שכיחים לתופעה זו הם תאונות דרכים כתוצאה מהסחת דעת, רכיבה על אופניים או קורקינט חשמלי או נהיגה במהירות מופרזת; וההתנהגות אימפולסיבית בעת שימוש במסכים, אשר יכולה להשפיע באופן שלילי גם על הרגלי גלישה ברשת. בני נוער המתמודדים עם הפרעת קשב, נקלעים לא פעם לסיטואציות של הונאה, או כניסה לאתרים עם תכנים מיניים בלתי הולמים. אותם צעירים מהווים טרף קל עבור מי שנמצא מהצד השני של המסך. האתגר קיים בכל עת, אבל ימי חופשץ הקייץ, המאופיינים בזמן פנוי בלתי מובנה ולעיתים ללא השגחה, מעצימים את הסכנה.
משבר הקורונה העצים את הקושי. הורים רבים, שרק חזרו לעבוד, לא יכולים להרשות לעצמם להתפנות לילדיהם ולקחת ימי חופשה. גם המרכיב הסוציו אקונומי משחק תפקיד חשוב. בימים אלו ההורים לא בהכרח יכולים לעמוד בהוצאות הכספיות, שכרוכות בבילויים ואטרקציות לילדיהם בחופש הגדול, כיוון שהם עסוקים בלנסות לאזן את המצב הכלכלי בבית שנפגע מאוד כתוצאה מתקופת הסגר.
ד"ר רודיקה גויכמן, פסיכיאטרית ומנהלת תחום בריאות הנפש לילדים ונוער בקופת חולים כללית מחוז צפון, מציעה דרכים להתמודדות. יחד עם זאת, יודגש כי כתבה זו אינה מהווה, בשום אופן, תחליף להיוועצות ברופא/ה או בפסיכולוג/פסיכיאטר מומחים.
עצות שימושיות מאת ד"ר גוכמן
הפרעת קשב היא הפרעה מולדת, הבאה לידי ביטוי במוסחות, שכחנות, קשיי קשב, היפראקטיביות ואימפולסיביות. לעיתים, ישנו קושי בשליטה ובוויסות עוצמת הרגשות. בישראל שכיחות הפרעת קשב בגיל בית הספר היא בסביבות 10%. גיל ההתבגרות הוא תקופה מורכבת, בעיקר למתמודדים עם הפרעת קשב, שבדרך כלל נוטים לקושי בוויסות רגשי, חרדות ואף דיכאון. בני נוער שלא מטופלים כראוי, עלולים למצוא עצמם במצבים מורכבים.
"האתגרים בתקופה זו מרובים", אומרת ד"ר רודיקה רויכמן, "אבל אפשר לצלוח אותם. מספר עצות שימושיות יוכלו לסייע".
- סדר יום
גבשו לילדיכם סדר יום, כדי להימנע ממצבים של היפוך היום והלילה, שיטוט חסר מעש של הילדים שמועד לפורענות וזמן מסך מופרז. מומלץ לבנות סדר יום מוגדר אבל גמיש. הקפידו לערב את הילדים בבניית הלו"ז, והשאירו גם חלונות זמן להפוגה.
- רשת ביטחון
השתדלו ליצור רשת בטחון, עד כמה שניתן, של השגחה ונוכחות הורית בבית. מדובר במבוגר אחראי, שהילד סומך עליו. אפשר להרים טלפון, ולהיעזר גם בחברים ובני משפחה, שיוכלו להקדיש זמן לילדים. אין הכוונה להעמיד "שוטר" בבית וכדאי להימנע מיצירת אווירה מסוג זה.
- המשך טיפול תרופתי
הפרעות הקשב לא יוצאות לחופשה עם תחילת החופש הגדול. בדרך כלל מומלץ לילדים ונוער, הנעזרים בטיפול תרופתי במהלך שנת הלימודים, להמשיך את הרצף הטיפולי. עם זאת, ייתכן שיש צורך בשינוי המינון, או שינוי מועד נטילת התרופה, וכמובן יש להתייעץ עם הרופא.
- צאו לטבע
המרחבים הגדולים של הטבע ייטיבו מאוד עם כל המשפחה. הרווח הוא כפול: טיולים מספקים אוורור וניקוי ראש, לרוב מונעים התקהלות, ואינם כרוכים בהוצאות כספיות נלוות.
- שיתוף
מעבר לאתגרים הקלאסיים של ימי החופשה, משבר הקורונה וחוסר הוודאות הנלווה מוסיפים לקושי. הקפידו על יצירת ערוץ תקשורת משותפים לכם ולילדים בבית, שבו ילדיכם ירגישו בנוח לשתף בכל אשר על ליבם. ילדים, ובייחוד בני נוער מתבגרים, מעריכים פתיחות ושקיפות.
- העצמה
הסקרנות, היצירתיות, האנרגתיות וההתלהבות שלעיתים קרובות מאפיינים ילדים ומתבגרים עם הפרעות קשב, מהווים יתרון גדול. במקום להתמקד בצד השלילי של תופעות אלו, העצימו את ילדיכם, ותנו להם מקום לבטא את האני הפנימי שלהם.
- תרגול קשב
תרגול קשב, הוכח כבעל השפעות נרחבות על קשיבות, במובנה הבסיסי, כוללת תרגול של המוח בהתרכזות בכאן ובעכשיו באופן לא שיפוטי. הרשת עמוסה בתרגילים קצרים שאפשר לעשות יחד כמשפחה.
- פעילות גופנית
שילוב פעילות גופנית בסדר היום, נמצא כמסייע לבעלי הפרעת קשב בתיעול ההיפראקטיביות והדחף, הגברת יכולת ריכוז, העלאת הדימוי העצמי ועוד.
כתבה זו, כאמור, אינה מהווה, בשום אופן, תחליף להיוועצות ברופא/ה או בפסיכולוג/פסיכיאטר מומחים.