לידה פעילה
האם הדרך היחידה ללדת היא בשכיבה על הגב? כיצד ניתן להקל על הכאב, ואיך לוחצים ומכווצים
מקובל לחשוב כי תנוחת הלידה המקובלת והסטנדרטית, היא בשכיבה על הגב, כך ילדו במשך שנים, מאחר והמחשבה הייתה כי מדובר בתנוחה הנוחה ביותר ללידה. בשנים האחרונות חל שינוי גדול בגישה הרפואית בחדר הלידה, בכל הנוגע לתנוחת הלידה.
נשימות, משככי כאבים, אמבטיות ועיסויים – כל אלה משמשים כיום כדי להקל על הכאב של הנשים הכורעות ללדת, אך הדרך הפשוטה והבסיסית ביותר להעביר את הצירים בקלות יחסית היא לשנות תנוחה. הרווח הוא כפול: הקלה על היולדת וקידום תהליך הלידה.
התנוחה המקובלת ביותר שבה מתבצעת לידה היא בשכיבה על הגב, אולם אין זו בהכרח התנוחה הטובה ביותר. התינוק שנמצא באגן, בדרך אל תעלת הלידה ומשם החוצה, זקוק לעזרה של כוח הכובד ולתנועות הגוף של אמו כדי להגיע אל תעלת הלידה בתנוחה שתקדם את העניינים ותקל על הצירים. לכן, שיטת הלידה הפעילה, המעודדת תנועה, שמה דגש על תנוחות המאונכות לקרקע.
התנוחות המאונכות מעודדות זרימה טובה יותר של דם אל השליה ואל התינוק, ומגדילות בשליש את נפח חלל האגן יחסית לנפחו בעת לידה פסיבית. כאשר היולדת עומדת או יושבת, עצם הזנב שלה חופשית והמרחב בינה לבין עצמות האגן גדל – מה שמאפשר תנאים אידיאליים להתקדמות התינוק באגן. כיום, בחדרי הלידה הטבעיים קיימים עזרים רבים המעודדים שימוש בתנוחות אלה, אבל גם במיטת לידה סטנדרטית ניתן לבצע את רובן.
תנוחות שונות מהוות מודל כדי לחזק את האגן לקראת הלידה, אחד מהמודלים הוא קגל, שיטת תרגול שקרויה על שם מי שהמציא אותה, ד"ר ארנולד קגל. היא נועדה במקורה לסייע במניעת בריחת שתן (בעיה המוכרת היטב גם לנשים בהריון). בנוסף, המטרה שלה לחזק את השרירים באזור הנרתיק ופי הטבעת כהכנה ללידה, ולזרז את קצב החזרת שרירים אלה למצבם טרם ההיריון והלידה. הטכניקה פשוטה יחסית והיא מתבצעת על ידי לחיצה על השרירים או כיווץ שלהם במקום שהנרתיק וצינורית השתן נפתחים. מחזיקים כמה שניות ומשחררים בהדרגה. יש לבצע 25 פעמים או יותר מדי יום.
נוח יותר לבצע את התרגילים בישיבה, אך כעבור כמה ימי תרגול, ברגע שמרגישים נוח, ניתן לבצעם בעמידה או בהליכה. אפשר להתחיל לבצע התרגילים זמן קצר לאחר הלידה, זאת במטרה לחזק את השרירים שנחלשו ולזרז את קצב ההחלמה. תרגיל אחר המכוון לאזור האגן מתבצע על ידי הטיית אגן הירכיים והמטרה שלו - לסייע לחיזוק שרירי הבטן והגב ולמנוע כאבי גב במהלך ההריון ואחרי הלידה. תרגיל זה מתבצע בכריעה על הברכיים על מזרן או כרית, כאשר כפות הידיים מונחות על הירכיים מלפנים. הגב ישר ללא הקשתה. מכאן, מכופפים את האגן כלפי מעלה וכלפי מטה, תוך שהייה של כחמש שניות בכל כפיפה. ניתן לבצע את התרגיל גם בעמידה על ידי תנועת גלגול דומה של האגן מעלה ומטה ושהייה של חמש שניות. מומלץ לחזור על התרגיל שלוש עד חמש פעמים מדי יום.
מקור מידע – "אתר קופת חולים כללית", לחיצות וכיווצים ותנוחות לידה
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – רפואת נשים ויולדות >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן