חברה מכרמיאל מפתחת מכשור לטיפול אישי בסרטן
ד״ר אוהד קרניאלי, מייסד ומנכ"ל חברת אדוה ביוטכנולוגיה: "מדובר במכונה, שמכניסים אליה דם מצד אחד, ומקבלים אחרי כמה ימים תאים מהונדסים גנטית, ספציפיים לאותו הגידול, לאותו האדם, מוכנים להזרקה"
החברה הישראלית אדוה ביוטכנולוגיה, טוענת כי פיתחה מכשור שעשוי להנגיש ולהוזיל את הטיפול במחלת הסרטן. החברה, שמקום מושבה באזור התעשייה בר- לב סמוך לכרמיאל, מגייסת בימים אלה הון כדי להשלים את פיתוח המוצר. ד״ר אוהד קרניאלי, מייסד ומנכ"ל חברת אדוה ביוטכנולוגיה, מסביר: "פיתחנו מכונה, שבהסבר הכי פשטני מכניסים אליה דם מצד אחד, ומקבלים אחרי כמה ימים תאים מהונדסים גנטית, ספציפיים לאותו הגידול, לאותו האדם, מוכנים להזרקה. אפשר להעמיד את המכונה הזו בכל בית חולים והיא תייצר את התאים ספציפית לכל חולה. מדובר בהוזלת הטיפול הקיים משמעותית".
באלו טיפולי סרטן מדובר?
ד"ר קרניאלי: "הקרנות וכימותרפיה אלו טיפולים לא ספציפיים, ורעילים, בעלי תופעות לוואי קשות שלצערנו לא תמיד עובדים והופכים את השנים האחרונות של החולים לקשות מנשוא. ואולם בשנים האחרונות החלו להתפתח תרופות שבעצם מחזקות את מערכת החיסון שתעשה את מה שנועדה לעשות. התהליך מתחיל בלקיחת תאים ממערכת החיסון, אשר תפקידם להרוג את התאים הזרים, תאים אלו עוברים הנדסה גנטית, מרבים אותם במעבדה למיליארדים ומכניסים בחזרה לגוף. למעשה מה שנוצר הוא צבא של תאי מערכת החיסון אשר מוכוונים להרוג את הגידול, וזה עובד בצורה בלתי רגילה. חולים סופניים בעיקר עם סרטני דם, שהסרטן חזר מספר פעמים ולא נותרו להם עוד אופציות עד כדי כך שנאמר להם להיפרד מהמשפחות כי נותרו להם שבועות בודדים לחיות, קיבלו את התאים האלו, עברו את התהליך שנמשך כשבועיים שלושה, נכנסו לטיפול נמרץ לכמה ימים, וקמו בריאים ללא סרטן".
לדברי ד"ר קרניאלי, תופעות הלוואי של התרופה הן בזמן הטיפול בלבד וניתנות לשליטה: "חוץ מזה שהחולה מבריא, יש לו עכשיו צבא של תאים מכוונים כנגד הסרטן למקרה שהסרטן יחזור, למעשה, מדובר בחיסון לטווח הארוך. שהרי ידוע שזה אחד הפחדים הכי גדולים של חולי סרטן".
כיצד ייתכן שישנה תרופה כזו, ואנחנו לא יודעים עליה?
ד"ר קרניאלי: "דבר ראשון, לייצר את התרופה הזו עולה כחצי מיליון דולר לבן אדם. דבר שני, גם אם יש לך חצי מיליון דולר כנראה שלא ייצרו את זה בשבילך משום שמדובר בתהליך ידני, מסובך ומורכב שדרושה בשבילו הכשרה וידע נרחב. אחת מחברות התרופות הכי גדולה בעולם שיש לה רישיון לתרופה הזו הצליחה לייצר השנה רק כ-1,000 מנות לטיפול, מספר קטן כשמדובר על 18 מיליון חולי סרטן חדשים בכל שנה בכל העולם. הקריטריונים לקבלת טיפול כזה הם מאוד מחמירים. מדובר רק על חולים בשלבים סופניים, בדרך כלל ילדים, שיוכלו לזכות בטיפול שכזה. חולה יעבור את כל ייסורי הגיהנום ורק אז אולי יקבל את הטיפול הזה, אם בכלל מערכת החיסון שלו בשלב זה תהיה חזקה מספיק. מדובר בטיפול שלא יוצע כלל כאופציה ראשונה, על אף שהטיפול מתאים כמעט לכל בן אדם שיש לו סרטן, אפילו קל וראשוני. בכל העולם טופלו עד כה רק אלפים בודדים של חולים בשנים האחרונות".
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אונקולוגיה, המטולוגיה ודימות >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן